Ένα νέο βιβλίο της Taschen τιμά τις πιο παλιές και εκλεκτές βιβλιοθήκες της Γης, εκεί όπου φυλάσσεται η μνήμη της ανθρωπότητας 

Cameron Laux εξερευνά το πως οι βιβλιοθήκες μετέφεραν τόση γνώση μέσα στους αιώνες, επιβιώνοντας από επιδρομές τον 10ο αιώνα και ακόμα και λεηλασίες από κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος τον 21ο αι. Οι εικόνες που ακολουθούν δεν είναι για τους φαν του μινιμαλισμού. Από την άλλη, εάν πιστεύετε όπως ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες ότι ο Παράδεισος είναι μία βιβλιοθήκη, τότε είναι σίγουρο πως θα μείνετε ικανοποιημένοι με τον παράδεισο που ακολουθεί.   Ένα νέο βιβλίο από την Taschen, Massimo Listri: The World’s Most Beautiful Libraries, περιλαμβάνει εικόνες από τις πιο παλαιές και εκλεκτές βιβλιοθήκες από τον Μάσιμο Λίστρι, από μεσαιωνικά ιδρύματα του 19ου αιώνα και από ιδιωτικές έως μοναστικές συλλογές. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για «καλλιστεία βιβλιόφιλων». 

Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού Ρώμη, Ιταλία 

 

 

 

 

 

 

 

© Massimo Listri/Taschen Πηγή: www.lifo.gr 

Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού έχει τις ρίζες της στον 4ο αιώνα μ.Χ., αν και πήρε την σημερινή της μορφή τον 5ο αι. Τον 16ο αι ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Ντομένικο Φοντάνα να δημιουργήσει νέα κτίρια για τις συλλογές του Βατικανού, οι οποίες χρησιμοποιούνται έως και σήμερα. Οι γεωμετρικές και πολυτελείς διακοσμήσεις αντικατοπτρίζουν την πνευματική επιρροή του Βατικανού. Εκτός από τα αμέτρητα πολύτιμα αρχεία που έχει στην κατοχή της, διαθέτει επίσης και το παλαιότερο γνωστό χειρόγραφο της Βίβλου. 

Βιβλιοθήκη του Αβαείου Kremsmünster, Αυστρία 

 

 

 

 

 

 

 

©Massimo Listri/Taschen Πηγή: www.lifo.gr

Το Αβαείο Kremsmünster ιδρύθηκε το 777 μ.Χ. Εκτός από μία επιδρομή τον 10ο αι και μετά τις επισκευές που έγιναν σε αυτήν, γλίτωσε την όποια άλλη καταστροφή ή εκμετάλλευση, παρόλο που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου σαν φρούριο. Όπως κι άλλες βιβλιοθήκες, ανοικοδομήθηκε τον 17ο αι με πληθωρικές διακοσμήσεις σε στυλ μπαρόκ, το οποίο ήταν πολύ διαδεδομένο εκείνη την εποχή. Πηγή: www.lifo.gr

Βιβλιοθήκη Girolamini Νάπολη, Ιταλία 

 

 

 

 

 

 

 

 

©Massimo Listri/Taschen Πηγή: www.lifo.gr

Η Βιβλιοθήκη Girolamini είναι μέρος ενός μεγαλύτερου συμπλέγματος που ιδρύθηκε από το θρησκευτικό τάγμα των Ορατοριανών. Η αίθουσα της βιβλιοθήκης πρόκειται για έναν επιβλητικό χώρο, με τρεις ορόφους, όπου βλέποντας τον τεράστιο όγκο των βιβλίων γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι αυτός είναι ένας χώρος της γνώσης και της έρευνας. Δυστυχώς, η αγαπημένη βιβλιοθήκη του φιλόσοφου Τζιανμπατίστα Βίκο, έπεσε πρόσφατα θύμα λεηλασίας. Το 2012 ανακαλύφθηκε ότι ένα κύκλωμα οργανωμένου εγκλήματος έκλεβε και πουλούσε συστηματικά πολύτιμα αρχαία κείμενα της βιβλιοθήκης στην ελεύθερη αγορά. 

Η βιβλιοθήκη του αββαείου Sainte-Geneviève Παρίσι, Γαλλία 

 

 

 

 

 

 

©Massimo Listri/Taschen Πηγή: www.lifo.gr

Αν και πιστεύεται ότι είναι παλαιότερη, η πρώτη γραπτή πληροφορία για την ύπαρξη της εμφανίζεται το 1148. Ιδρύθηκε ως μοναστική βιβλιοθήκη, επέζησε ανέπαφη τα χρόνια της Επανάστασης και τώρα αποτελεί βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Η εκκλησία του αβαείου που χτίστηκε τον 18ο αι έχει μετατραπεί στο γνωστό Πάνθεον, ενώ το σημερινό κτίριο της βιβλιοθήκης χτίστηκε το 1851 από τον Ανρί Λαμπρούστ. Το αναγνωστήριο της είναι διαμορφωμένο σαν καθεδρικό ναό της βιομηχανικής εποχής, το οποίο ήταν και η πρώτη αίθουσα την οποία χρησιμοποιήθηκε φωτισμός με αέριο. 

Διαβάστε και δείτε τις φωτογραφίες στο

 https://www.lifo.gr/articles/architecture_articles/199481/oi-ontos-pio-omorfes-vivliothikes-toy-kosmoy

Massimo Listri. The World’s Most Beautiful Libraries

Georg RuppeltElisabeth Sladek
Hardcover, 29 x 39.5 cm, 560 pages

ISBN 978-3-8365-3524-3
Multilingual Edition: English, French, German